Treceți la conținutul principal

Taiati-mi mana stanga sa pot vota cu dreapta! Va rog, cealalta stanga!

Alegerile de anul acesta, 2016 - consemnez pentru posteritate! - au fost unele dintre cele mai decente din punct de vedere al agresivitatii vizuale stradale. Aproape ca nici nu s-a observat, afisele mici, minuscule in raport cu mash-urile ce acopereau fatadele blocurilor, stateau inghesuite pe panourile electorale de la colturile de strada.
Emisiunile electorale pline de "sangele" candidatilor ce se razboiau in cuvinte, platforme si dosare penale, au devenit istorie. Chiar m-au plictisit! Nu tu patologii, nu tu cutite infipte in spate, nu tu pahare de apa aruncate spre fata contracandidatului! Nici macar o flegma asezata temeinic intre ochii "partenerului" de studio! In schimb, cum deschideai facebook-ul, puteai analiza literar sexul propagandistului de moment. Aflai ca au penis, sau vagin, dupa caz sau de imprumut, indivizi respectabili, tineri frumosi si needucati, care se afisau ca fiind intelectualii de rezerva ai Romaniei: fotografi, avocati, psihologi, medici, actori etc. Exibitionisti de ocazie, se ofera sa-si satisfaca cele mai ascunse dorinte sexuale cu cei care nu ar fi votat vreun partid simpatizat de catre ei. Pentru moment, in plin delir, au uitat de mamele lor, de rude, de mosii si stramosii lor. Mai mult, se declara ca fiind noua armata, si singura, care sa lupte cu "bosorogii rosii" aducatori de ciuma si aghiasma de DNA la conducerea tarii.
Iesirea la vot era imperativ necesara, ca si cum, in case, se producea marea deratizare. Stampila de vot iti asigura, negresit, un loc la intrarea in casele celor cu vana si simt civic. Parca si vad urmatoarea scena - ma duc in vizita la amicul cutare, simpatizant al partidului X. Usa lui, nu de la camera, de la intrarea in apartament, este flancata de mii si mii de poze cu chipurile celor care i-au urmat indemnul. Pe jos, in loc de pres, stau figurile tristilor care au votat invers sau nu au fost la vot. Sa te stergi pe picioare de rahat pe fetele lor! Sa indure rusinea si oprobriul public!
Sa revenim.
Vene umflate, pumni inclestati si gata de lupta, poze trucate si compromitatoare, care mai de care mai creative, toate invadandu-ne spatiul public al facebook-ului. De cate ori deschideam pagina respectiva ma simteam ca si cand as fi fost pe o plantatie de cannabis gata fumata! Imi venea sa chem politia, salvarea si prietenul psihiatru!

Runda a doua. S-a incheiat votul. Delirul continua.

Imi apare pe wall o postarea a unei colege de breasla si forma superioara de invatamant urmata, master, care ii facea nesimtiti pe toti cei care nu au iesit la vot. Isi motiva naduful varsat prin faptul ca au fost validati cei rai, nu cei buni. In viziunea domniei sale. Draga mea, colega! De ce nu ne-ai spus cu cine sa votam? De ce nu ne-ai spus ca s-a inchis borcanul cu libertatea de exprimare si constiinta libera? Doamnelor, domnilor cu isteria bigudiuri in par! Calmati-va! V-ati dus la vot pentru a va exprima liber opinia, asa cum am ales noi, ceilalti, sa nu ne exprimam, tot liber, opinia. Suntem, si noi, oameni la fel ca voi. Chiar si cei care vor fi la guvernare sunt, si vor fi, oameni. Democratia presupune trei pozitii atunci cand esti in fata unei alegeri, in special una cu insemnatate sociala: vot pentru, vot impotriva si abtinere.
Deci, trecem la managementul furiei sau la pastile?
Un alt curent post vot este: daca nu ai votat, nu ai dreptul sa vorbesti 4 ani. Pot intelege aspectul semantic, metaforic, al acestei afirmatii care suna a amenintare. Daca sensul este de a nu critica aratand cu degetul, a ma plange, atunci nu voi vorbi. Pentru ca nu-mi serveste la nimic. Dar voi face altceva. Voi fi activ in a atrage atentia asupra derapajelor. Se numeste consultare publica. O actiune similara votului, dar ceva mai persuasiva.
Daca cei cu care ai votat, de o culoare anume, ar fi gresit, ai fi facut un pact complicitar cu ei sau i-ai fi mustrat? Poate ca prin vot, ti-ai dat voie sa combati prin vorbe doar actiunile contracandidatului. A fost vreodata productiv sa critici permanent? Da, daca sti sa faci critica constructiva. Imi e greu sa cred ca poti face asta in conditiile in care nu-ti poti recunoaste infrangerea. Iti e mult mai usor sa suporti dezastrul pe care-l traiesti aruncand vina pe celalalt. Locul controlului. Sunt multi care-si invata semenii cum sa-si gestioneze situatiile limita, sa mute locul controlului din exterior in interior, folosind chiar expresia: Fii tu insuti schimbarea pe care o vrei la cei din jur! - dar nu fac nimic in directia personala. Pe tinerii nervosi si needucati ii pot intelege. Pe cei batrani si asezati, nu.
Cea mai de...zaprobanta atitudine post vot este aceea de a te dezice de prietenii, rudele sau colegii care au avut nefericirea de a vota altfel decat tine sau de a nu vota. Tot ceea ce apreciai la cei care te inconjurau s-a redus brusc la o alegere. Poate ca e nevoie sa te mai gandesti si sa-ti redefinesti termenii pe care ii folosesti atunci cand iti validezi cercul celor apropiati. Sau indepartati.

Cred ca cel mai greu ne educam trasatura numita TOLERANTA!

Va multumesc ca existati!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre mine

Voi lasa acest blog sa vorbeasca despre mine. Povestile, raspunsurile la intrebarile voastre, informatiile oferite voua sunt cele care ma descopera asa cum sunt.  Prezentarea mea, in linii mari: - n. 18.11.1972, Bucuresti; - casatorit, 3 copii: Matei-15 ani, Razvan-11 ani, Robert-11 ani; - locuiesc in Bucuresti; - pasionat de sport, practic ocazional Wing Chun, munte si viata la tara; - hobby: orice aspect al vietii ce are implicatii tehnice, gradinarit, surubarit, construit, taiat frunze la caini sau tolanitul in hamac pentru a citi, fotografiatul, scrisul (povesti, nuvele sf) etc; - caracteristici: comunicativ, nonconformist, intelegator, vesel, intreprinzator. Nu cred in sabloane, chiar daca lucrez cu ele! Cu siguranta, ar mai fi multe de spus! Voie buna! Calin Valentin Catalin  - psiholog clinician si psihoterapeut cu formari in terapia cognitiv-comportamentala, terapia Alegerilor Realiste (W. Glasser), terapie ocupationala si terapia scurta strategica ( G. N

Baiatul de la tara

    Soarele ardea cu putere tot ceea ce se afla sub privirea sa directa. Cred ca a fost cea mai fierbinte luna august din cate am apucat. Imi aduc aminte ca m-am asezat pe un pietroi de pe marginea drumului - drum ce duce la ferma de vaci din capul satului - si mi-am fript o buna parte a piciorului drept care nu era acoperita de pantalonul scurt din naylon. Aparent ciudat, dar atunci cand respirai, narile se dilatau puternic la fiecare inspiratie, parca de frica sa nu fie atinse de valul fierbinte de aer care ajungea sa-ti usuce plamanii. Oricum, dincolo de toate aceste neplaceri trecatoare, dincolo de furtunile iscate din nimic, vantul ce abia misca frunzele din loc era o adevarata minune dumnezeiasca. Sunt sigur ca despre vara lui 2016 o sa se vorbeasca mult timp de-acum incolo!          Intr-o astfel de zi, pe strada principala din comuna Adunatii Copaceni, reabilitata cu cateva luni in urma, nu gaseai un suflet de musca in zbor, daramite vreun om care sa se incumete sa-si lase am

Am intalnit si psihologi de rand (fericiti)

Facebook-ul nostru, cel care ne-a unit Da, stiu ca suna ca un stereotip clasic, dar eu sunt unul dintre cei fericiti. Nevoia de a schimba conducerea actuala a Colegiului Psihologilor are si parti bune, pe langa nenumaratele aspecte negative. Si, credeti-ma, sunt beneficii absolut functionale care vin la pachet cu neregulile traite pana in prezent. Poate ca va intrebati ce anume s-a produs, iar voi ati trecut cu vederea frustrandu-va de lipsa unui mic moment de fericire. Va aduceti aminte cand ne-am cunoscut? E foarte important acest aspect deoarece in jurul lui s-au adunat si au inceput sa prinda contur aceste mici beneficii despre care va vorbeam. Era sfarsitul lunii septembrie cand, pe pagina mea de facebook, apare un articol scris de "Universitaria". L-am citit, am studiat si pagina respectiva, dupa care, pe chat, in privat, le-am transmis ca mi-as dori sa fie mai transparenti in descriere pentru ca m-as putea alatura taberei lor, avand propriul meu "repros"