Treceți la conținutul principal

Cu glontul pe teava si arma la picior

            Ne aflam la fix un an de zile distanta de momentul in care Anitei si Stefan au dat startul alegerilor din cadrul Colegiului Psihologilor. Ne aflam la un an distanta de la incordarea muschilor psihologilor din intreaga tara, adica cei care s-au opus celor doi si cei care s-au opus celor care s-au opus celor doi. A trecut timpul, a trecut anul, dar n-a plecat golanul. Mai e putin, foarte putin si va pleca cu dare de fum si zgomot de catuse in spate. Merita pe deplin, nimeni sa se indoiasca de asta. 
Eu nu ma indoiesc, dar nu sunt sigur de ceea ce s-a inteles din cele intamplate. Daca sunt singurul, nu ma luati in seama. Dar daca ...?

Asadar, situatia creata are mai multe cauze: o lege de organizare cu multe probleme, conflicte de interese, razbunari, cumetrii si alte asemenea legaturi si increngaturi care au cedat foarte greu. Cu mari eforturi financiare si de imagine, profesia noastra se zbate sa renasca ca intr-un film regizat de Mel Gibson sau de mos Arnold. Si da-i, si lupta, iar da-i si iar lupta! Lupta-te cu convingerile oamenilor, lupta-te cu caracterul lor, lupta-te in justitie (btw, e oarba, dar cred ca si surda!), lupta-te cu politicul... Lupta pana la moarte, "Pentru țara mori! Și-ți va fi mormântul coronat cu flori!” Muma lui Ștefan cel Mare, de Dimitrie Bolintineanu)
Cat sa ne mai luptam, cati sa mai "moara", cat sa se mai cheltuie si cat se ne mai chinuim? 


Mai tinem glontul pe teava si pusca la picior?
Daca nu se fac schimbari radicale in cadrul sistemului actual de functionare, garantat vom transforma colegiul intr-o sursa de inspiratie pentru cartea ce se va numi "Eroii de pe Stoian Militaru". Eroi pentru profesie sau eroi in profesie? Raspunsul il vom da tot noi.
Din punctul meu de vedere, in acest moment avem o sansa enorma pe care nu ar fi cazul s-o irosim, iar asta se rezolva prin identificarea vulnerabilitatilor de pana acum si rezolvarea lor prin implicarea masiva a psihologilor.

1. Descentralizarea puterii. Fara puteri depline in mana presedintelui sau a presedintilor de filiala;

2. Cei care au fost alesi vor avea la dispozitie 48 de ore sa-si prezinte demisia din functiile de conducere din cadrul organizatiilor sau ale firmelor pe care le conduc ori sa-si depuna mandatul. Acest punct este poate mai important decat primul pentru ca sunt cativa dintre cei alesi care conduc asociatii in care se fac formari si, dintr-o data, oferta lor devine de nerefuzat, extrem de atractiva. In plus, cursantii se pot constitui intr-o masa de sustinatori ferventi, logica fiind simpla: nu vor sa-si pericliteze investitia in curs si posibilitatea de a profesa daca se vor pune rau cu maestrul. Un alt aspect ce nu poate fi neglijat este legat de dublul rol al persoanei respective. Nu ne-am dori sa-l punem sa aleaga intre a ne reprezenta si a se reprezenta, stiut fiind faptul ca nu poate face bine doua lucruri deodata, atat cu gandul, cat si cu sufletul!

3. Introducerea unor examene pentru schimbarile de treapta, clare, concise, cu bibliografie cunoscuta, cu o interventie umana cat mai putin subiectiva. Cei care vor face parte din comisiile de specialitate vor fi trecut si ei prin aceasta examinare, fiind acceptati doar cei care au obtinut un punctaj de peste 80%. Astfel, se reduc drastic contestatiile, tovarasiile, intelegerile sau platile in natura, ori cu valoare adaugata.
Dupa depunerea dosarului pentru obtinerea atestatului de libera practica, psihologii sa fie nevoiti sa se inscrie la schimbarea de treapta doar cu buletinul. Creditele vor fi operate in contul participantilor de catre organizatori, la fel supervizarea si practica. Vor mai fi depuse individual doar hartiile ce tin de cabinetul personal.

4. Contabilitatea sa fie tinuta in afara aparatului administrativ al CPR, firma de specialitate fiind obligata prin contract, indiferent de cine este presedinte si fara sa depinda de acordul acestuia, sa faca public bilantul o data cu depunerea la ANAF. In acelasi timp, bugetul de venituri si cheltuieli sa fie prezentat anual, urmand sa fie votat prin vot electronic de catre toti psihologii activi cu drept de libera practica.

5. Externalizarea serviciilor juridice, dar si a altor servicii ce pot incarca nejustificat aparatul administrativ al colegiului.

Trecerea in revista a punctelor de mai sus nu-mi asigura si paternitatea asupra lor, ele fiind promovate de multi alti colegi de-ai nostri inaintea mea. 
La final, as vrea sa le aduc aminte celor care vorbeau despre conducerea colegiala ca au uitat sa fie colegi! Nu toti, doar cei care si-au scos pumnul din gura pentru a-l baga altora.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Baiatul de la tara

    Soarele ardea cu putere tot ceea ce se afla sub privirea sa directa. Cred ca a fost cea mai fierbinte luna august din cate am apucat. Imi aduc aminte ca m-am asezat pe un pietroi de pe marginea drumului - drum ce duce la ferma de vaci din capul satului - si mi-am fript o buna parte a piciorului drept care nu era acoperita de pantalonul scurt din naylon. Aparent ciudat, dar atunci cand respirai, narile se dilatau puternic la fiecare inspiratie, parca de frica sa nu fie atinse de valul fierbinte de aer care ajungea sa-ti usuce plamanii. Oricum, dincolo de toate aceste neplaceri trecatoare, dincolo de furtunile iscate din nimic, vantul ce abia misca frunzele din loc era o adevarata minune dumnezeiasca. Sunt sigur ca despre vara lui 2016 o sa se vorbeasca mult timp de-acum incolo!          Intr-o astfel de zi, pe strada principala din comuna Adunatii Copaceni, reabilitata cu cateva luni in urma, nu gaseai un suflet de musca in zbor, daramite vreun om care sa se incumete sa-si lase am

Despre mine

Voi lasa acest blog sa vorbeasca despre mine. Povestile, raspunsurile la intrebarile voastre, informatiile oferite voua sunt cele care ma descopera asa cum sunt.  Prezentarea mea, in linii mari: - n. 18.11.1972, Bucuresti; - casatorit, 3 copii: Matei-15 ani, Razvan-11 ani, Robert-11 ani; - locuiesc in Bucuresti; - pasionat de sport, practic ocazional Wing Chun, munte si viata la tara; - hobby: orice aspect al vietii ce are implicatii tehnice, gradinarit, surubarit, construit, taiat frunze la caini sau tolanitul in hamac pentru a citi, fotografiatul, scrisul (povesti, nuvele sf) etc; - caracteristici: comunicativ, nonconformist, intelegator, vesel, intreprinzator. Nu cred in sabloane, chiar daca lucrez cu ele! Cu siguranta, ar mai fi multe de spus! Voie buna! Calin Valentin Catalin  - psiholog clinician si psihoterapeut cu formari in terapia cognitiv-comportamentala, terapia Alegerilor Realiste (W. Glasser), terapie ocupationala si terapia scurta strategica ( G. N

Iadul a fost rupt din Rai.

Prin 2007, undeva prin luna februarie, stiu sigur ca ma aflam la putin timp dupa ziua gemenilor, am hotarat sa infiintez o echipa de rugby pentru copii. Era un moment dificil pentru mine deoarece avusesem trei incidente majore cu Razvan, unul dintre piticii mei. Din cauza racelilor repetate, foarte agresive, care se succedau la fiecare 3-4 saptamani, a fost la un pas de moarte. Cu numai o luna inainte de ziua lui, la inceputul lunii ianuarie, m-am internat cu el la Budimex pentru ca avea febra foarte mare, nu-i scadea sub 39,2, fiind avertizat ca este in stare critica. Era mai mult mort decat viu. Am fost internati in cabinetul medicului de garda, profesorul Scurtu, pentru ca nu mai erau locuri pe sectia de pediatrie. La momentul respectiv, pus in fata unei situatii extreme, cu deloc solutii de iesire din criza, m-am asezat pe jos langa patul lui si am inceput sa ma rog. Il mangaiam pe manuta fierbinte si ma rugam. Nu stiam prea bine cum se face, nu stiam cine stie ce rugaciuni, asa ca