Treceți la conținutul principal

Cu glontul pe teava si arma la picior

            Ne aflam la fix un an de zile distanta de momentul in care Anitei si Stefan au dat startul alegerilor din cadrul Colegiului Psihologilor. Ne aflam la un an distanta de la incordarea muschilor psihologilor din intreaga tara, adica cei care s-au opus celor doi si cei care s-au opus celor care s-au opus celor doi. A trecut timpul, a trecut anul, dar n-a plecat golanul. Mai e putin, foarte putin si va pleca cu dare de fum si zgomot de catuse in spate. Merita pe deplin, nimeni sa se indoiasca de asta. 
Eu nu ma indoiesc, dar nu sunt sigur de ceea ce s-a inteles din cele intamplate. Daca sunt singurul, nu ma luati in seama. Dar daca ...?

Asadar, situatia creata are mai multe cauze: o lege de organizare cu multe probleme, conflicte de interese, razbunari, cumetrii si alte asemenea legaturi si increngaturi care au cedat foarte greu. Cu mari eforturi financiare si de imagine, profesia noastra se zbate sa renasca ca intr-un film regizat de Mel Gibson sau de mos Arnold. Si da-i, si lupta, iar da-i si iar lupta! Lupta-te cu convingerile oamenilor, lupta-te cu caracterul lor, lupta-te in justitie (btw, e oarba, dar cred ca si surda!), lupta-te cu politicul... Lupta pana la moarte, "Pentru țara mori! Și-ți va fi mormântul coronat cu flori!” Muma lui Ștefan cel Mare, de Dimitrie Bolintineanu)
Cat sa ne mai luptam, cati sa mai "moara", cat sa se mai cheltuie si cat se ne mai chinuim? 


Mai tinem glontul pe teava si pusca la picior?
Daca nu se fac schimbari radicale in cadrul sistemului actual de functionare, garantat vom transforma colegiul intr-o sursa de inspiratie pentru cartea ce se va numi "Eroii de pe Stoian Militaru". Eroi pentru profesie sau eroi in profesie? Raspunsul il vom da tot noi.
Din punctul meu de vedere, in acest moment avem o sansa enorma pe care nu ar fi cazul s-o irosim, iar asta se rezolva prin identificarea vulnerabilitatilor de pana acum si rezolvarea lor prin implicarea masiva a psihologilor.

1. Descentralizarea puterii. Fara puteri depline in mana presedintelui sau a presedintilor de filiala;

2. Cei care au fost alesi vor avea la dispozitie 48 de ore sa-si prezinte demisia din functiile de conducere din cadrul organizatiilor sau ale firmelor pe care le conduc ori sa-si depuna mandatul. Acest punct este poate mai important decat primul pentru ca sunt cativa dintre cei alesi care conduc asociatii in care se fac formari si, dintr-o data, oferta lor devine de nerefuzat, extrem de atractiva. In plus, cursantii se pot constitui intr-o masa de sustinatori ferventi, logica fiind simpla: nu vor sa-si pericliteze investitia in curs si posibilitatea de a profesa daca se vor pune rau cu maestrul. Un alt aspect ce nu poate fi neglijat este legat de dublul rol al persoanei respective. Nu ne-am dori sa-l punem sa aleaga intre a ne reprezenta si a se reprezenta, stiut fiind faptul ca nu poate face bine doua lucruri deodata, atat cu gandul, cat si cu sufletul!

3. Introducerea unor examene pentru schimbarile de treapta, clare, concise, cu bibliografie cunoscuta, cu o interventie umana cat mai putin subiectiva. Cei care vor face parte din comisiile de specialitate vor fi trecut si ei prin aceasta examinare, fiind acceptati doar cei care au obtinut un punctaj de peste 80%. Astfel, se reduc drastic contestatiile, tovarasiile, intelegerile sau platile in natura, ori cu valoare adaugata.
Dupa depunerea dosarului pentru obtinerea atestatului de libera practica, psihologii sa fie nevoiti sa se inscrie la schimbarea de treapta doar cu buletinul. Creditele vor fi operate in contul participantilor de catre organizatori, la fel supervizarea si practica. Vor mai fi depuse individual doar hartiile ce tin de cabinetul personal.

4. Contabilitatea sa fie tinuta in afara aparatului administrativ al CPR, firma de specialitate fiind obligata prin contract, indiferent de cine este presedinte si fara sa depinda de acordul acestuia, sa faca public bilantul o data cu depunerea la ANAF. In acelasi timp, bugetul de venituri si cheltuieli sa fie prezentat anual, urmand sa fie votat prin vot electronic de catre toti psihologii activi cu drept de libera practica.

5. Externalizarea serviciilor juridice, dar si a altor servicii ce pot incarca nejustificat aparatul administrativ al colegiului.

Trecerea in revista a punctelor de mai sus nu-mi asigura si paternitatea asupra lor, ele fiind promovate de multi alti colegi de-ai nostri inaintea mea. 
La final, as vrea sa le aduc aminte celor care vorbeau despre conducerea colegiala ca au uitat sa fie colegi! Nu toti, doar cei care si-au scos pumnul din gura pentru a-l baga altora.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Empatie de mahala

Se pare ca atunci cand m-am nascut am fost atat de emotionat incat azi abia daca-mi mai aduc aminte cum era! Era intr-o zi rece de noiembrie, undeva imediat in a doua jumatate a lunii, la doar cateva zile distanta de momentul in care ai mei isi primisera avansul la salariu. Nu erau bani multi, fapt pentru care pentru nasterea mea facusera un "CeARe". M-am nascut la nebuni, la maternitatea Spitalului 9, peste drum de strada Girnitei unde isi aveau casa bunicii mei din partea mamei. Semn bun, se pare, daca e sa ma iau dupa vorbele tatalui meu care, cu ceva timp inainte de a muri, intre doua glume si-un suspin, imi spuse ca m-a tras ata la origini - "Ba, baiatule! Tu te-ai nascut la nebuni, ai trait printre nebuni... Crezi ca tu esti sanatos la cap?! As! Las' ca te-ai facut psiholog pentru ca numai un nebun recunoaste un alt nebun!".

Din '72 pana-n '79, am copilarit prin mahalaua Aparatorii Patriei, intr-o curte maricica de pe o strada ce facea l…

Ruleta ruseasca - caz real

Pentru un moment, m-am gandit ca eu am avut nevoie de acest caz. La sfarsitul lunii noiembrie 2015, sunt rugat de un prieten sa-l primesc pe cel mai bun prieten al lui in terapie (se infirma logica simpla cum ca prietenii prietenilor mei sunt si prietenii mei!)  pentru ca era in plina criza. "Criza" a fost intocmai termenul folosit. Am stabilit sa ma sune persoana in suferinta pentru a stabili ce urmeaza sa facem, multumindu-i la final pentru increderea in mine. Cu putin timp inainte de ora propusa pentru intalnirea noastra, sa fi fost vreo 10 minute, sunt sunat de prietenul cel mai bun al prietenului meu care imi transmite, pe un ton foarte glumet, ca ar fi ajuns la mine de vreo 5 minute doar ca nu-si da seama unde se afla. Gandul mi-a zburat imediat la a-i da o replica pe masura, dar mi-am temperat entuziasmul acid. Transformandu-ma intr-un gps cu program vocal adaptat limbii romane, l-am ghidat catre locatia in care ma aflam. Dupa numai 5 minute, nu se ratacise departe …