Treceți la conținutul principal

Cu glontul pe teava si arma la picior

            Ne aflam la fix un an de zile distanta de momentul in care Anitei si Stefan au dat startul alegerilor din cadrul Colegiului Psihologilor. Ne aflam la un an distanta de la incordarea muschilor psihologilor din intreaga tara, adica cei care s-au opus celor doi si cei care s-au opus celor care s-au opus celor doi. A trecut timpul, a trecut anul, dar n-a plecat golanul. Mai e putin, foarte putin si va pleca cu dare de fum si zgomot de catuse in spate. Merita pe deplin, nimeni sa se indoiasca de asta. 
Eu nu ma indoiesc, dar nu sunt sigur de ceea ce s-a inteles din cele intamplate. Daca sunt singurul, nu ma luati in seama. Dar daca ...?

Asadar, situatia creata are mai multe cauze: o lege de organizare cu multe probleme, conflicte de interese, razbunari, cumetrii si alte asemenea legaturi si increngaturi care au cedat foarte greu. Cu mari eforturi financiare si de imagine, profesia noastra se zbate sa renasca ca intr-un film regizat de Mel Gibson sau de mos Arnold. Si da-i, si lupta, iar da-i si iar lupta! Lupta-te cu convingerile oamenilor, lupta-te cu caracterul lor, lupta-te in justitie (btw, e oarba, dar cred ca si surda!), lupta-te cu politicul... Lupta pana la moarte, "Pentru țara mori! Și-ți va fi mormântul coronat cu flori!” Muma lui Ștefan cel Mare, de Dimitrie Bolintineanu)
Cat sa ne mai luptam, cati sa mai "moara", cat sa se mai cheltuie si cat se ne mai chinuim? 


Mai tinem glontul pe teava si pusca la picior?
Daca nu se fac schimbari radicale in cadrul sistemului actual de functionare, garantat vom transforma colegiul intr-o sursa de inspiratie pentru cartea ce se va numi "Eroii de pe Stoian Militaru". Eroi pentru profesie sau eroi in profesie? Raspunsul il vom da tot noi.
Din punctul meu de vedere, in acest moment avem o sansa enorma pe care nu ar fi cazul s-o irosim, iar asta se rezolva prin identificarea vulnerabilitatilor de pana acum si rezolvarea lor prin implicarea masiva a psihologilor.

1. Descentralizarea puterii. Fara puteri depline in mana presedintelui sau a presedintilor de filiala;

2. Cei care au fost alesi vor avea la dispozitie 48 de ore sa-si prezinte demisia din functiile de conducere din cadrul organizatiilor sau ale firmelor pe care le conduc ori sa-si depuna mandatul. Acest punct este poate mai important decat primul pentru ca sunt cativa dintre cei alesi care conduc asociatii in care se fac formari si, dintr-o data, oferta lor devine de nerefuzat, extrem de atractiva. In plus, cursantii se pot constitui intr-o masa de sustinatori ferventi, logica fiind simpla: nu vor sa-si pericliteze investitia in curs si posibilitatea de a profesa daca se vor pune rau cu maestrul. Un alt aspect ce nu poate fi neglijat este legat de dublul rol al persoanei respective. Nu ne-am dori sa-l punem sa aleaga intre a ne reprezenta si a se reprezenta, stiut fiind faptul ca nu poate face bine doua lucruri deodata, atat cu gandul, cat si cu sufletul!

3. Introducerea unor examene pentru schimbarile de treapta, clare, concise, cu bibliografie cunoscuta, cu o interventie umana cat mai putin subiectiva. Cei care vor face parte din comisiile de specialitate vor fi trecut si ei prin aceasta examinare, fiind acceptati doar cei care au obtinut un punctaj de peste 80%. Astfel, se reduc drastic contestatiile, tovarasiile, intelegerile sau platile in natura, ori cu valoare adaugata.
Dupa depunerea dosarului pentru obtinerea atestatului de libera practica, psihologii sa fie nevoiti sa se inscrie la schimbarea de treapta doar cu buletinul. Creditele vor fi operate in contul participantilor de catre organizatori, la fel supervizarea si practica. Vor mai fi depuse individual doar hartiile ce tin de cabinetul personal.

4. Contabilitatea sa fie tinuta in afara aparatului administrativ al CPR, firma de specialitate fiind obligata prin contract, indiferent de cine este presedinte si fara sa depinda de acordul acestuia, sa faca public bilantul o data cu depunerea la ANAF. In acelasi timp, bugetul de venituri si cheltuieli sa fie prezentat anual, urmand sa fie votat prin vot electronic de catre toti psihologii activi cu drept de libera practica.

5. Externalizarea serviciilor juridice, dar si a altor servicii ce pot incarca nejustificat aparatul administrativ al colegiului.

Trecerea in revista a punctelor de mai sus nu-mi asigura si paternitatea asupra lor, ele fiind promovate de multi alti colegi de-ai nostri inaintea mea. 
La final, as vrea sa le aduc aminte celor care vorbeau despre conducerea colegiala ca au uitat sa fie colegi! Nu toti, doar cei care si-au scos pumnul din gura pentru a-l baga altora.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Fobia de gaini, nimic mai simplu - caz real

Interventia terapeutica din cadrul acestei povesti este realizata cu ajutorul fotografiei. Va las s-o descoperiti alaturi de actorul principal, o fata extrem de simpatica! Daca doriti detalii despre interventie, scrieti-mi pe website. Subiectul este o fata, A.B., de 16 ani, singura la parinti, eleva la un liceu din Bucuresti. Se declara ca fiind ambitioasa si foarte indaratnica - ce-si pune in cap aia face indiferent de ce are de tras mai tarziu-, nu are multi prieteni si niciun iubit. Considera ca tinerii de seama ei sunt un pic cam prea infantili in comportament. Cu toate astea, la locul de domiciliu are cativa cu care sta pana seara tarziu chiar daca stie ca tatalui sau nu-i prea place si o cearta. La liceu este bagata in tot felul de proiecte si considera ca s-a supraaglomerat, dar ca va reusi sa le duca pe toate la bun sfarsit, cu orice pret. Cand isi descrie viata actuala, A. este vesela dar isi pastreaza o mina de om care are ceva important de facut. Vorbeste cursiv, coerent s…

Am intalnit si psihologi de rand (fericiti)

Facebook-ul nostru, cel care ne-a unit
Da, stiu ca suna ca un stereotip clasic, dar eu sunt unul dintre cei fericiti. Nevoia de a schimba conducerea actuala a Colegiului Psihologilor are si parti bune, pe langa nenumaratele aspecte negative. Si, credeti-ma, sunt beneficii absolut functionale care vin la pachet cu neregulile traite pana in prezent. Poate ca va intrebati ce anume s-a produs, iar voi ati trecut cu vederea frustrandu-va de lipsa unui mic moment de fericire. Va aduceti aminte cand ne-am cunoscut? E foarte important acest aspect deoarece in jurul lui s-au adunat si au inceput sa prinda contur aceste mici beneficii despre care va vorbeam. Era sfarsitul lunii septembrie cand, pe pagina mea de facebook, apare un articol scris de "Universitaria". L-am citit, am studiat si pagina respectiva, dupa care, pe chat, in privat, le-am transmis ca mi-as dori sa fie mai transparenti in descriere pentru ca m-as putea alatura taberei lor, avand propriul meu "repros" la …